دو موضوع اصلی در صنعت ساختمان، سبکسازی و عایق کاری حرارتی جدارههای ساختمانها است؛ از سوی دیگر بهینه سازی مصرف سوخت در صنایع تولیدی در کشور در صدر برنامهریزیهای کلان اقتصادی قرار دارد. بنابراین سبکسازی تیغههای جداکننده غیر باربر ساختمانها نقش بسیار مهمی در سبکسازی و کاهش بار مرده ساختمانها دارد؛ که منجر به کاهش نیروی وارده به سازه در اثر زلزله میشود و با توجه به لرزهخیزی کشور ایران این موضوع بسیار حائز اهمیت است.
عایق کاری حرارتی و صوتی ساختمان نیز علاوه بر اینکه الزام مقررات ملی ساختمان است، نقش بسزایی در صرفه جویی مصرف انرژی ، آسایش ساکنین و به تبع آن کاهش هزینههای ساختمان دارد.
بلوکهای سبک در دنیا به روشهای گوناگون تولید میشوند که برخی از آنها عبارتاند از:
با توجه به اینکه اکثر سفال های تولیدی به علت پروسه پخت نادرست و مواد اولیه (عمدتا رس) نامرغوب موجود در اکثر مناطق کشور که جهت ساخت سفال به کار می رود دارای اعوجاج و ترک است، که این باعث می شود در هنگام نازک کاری مقادیر زیادی گچ و خاک جهت تسطیح سطح به کار رود؛ در حالی که با استفاده از بلوک دیواری سبک سیمانی ارزان قیمت، به علت روش تولید مربوطه، سطحی کاملا مسطح قبل از گچ و خاک حاصل می گردد. همچنین به علت زبری سطح بلوک سیمانی نسبت به سفال، چسبندگی اندود های گچی و سیمانی به دیوار بسیار بهتر خواهد بود.
یکی از مشکلات اصلی دیوارهای سفالی، عدم قابلیت میخ پذیری آنهاست؛ به این شکل که معمولا نمی توان به دیوار، پیچ و میخ متصل کرد؛ در حالی که، دیوار ساخته شده با بلوک سیمانی سبک به علت ساختار خاص جداره ها، عایق بسیار بهتری نسبت به سفال در تبادل حرارت و صدا است و الزامات مبحث ۱۹ و ۱۸ مقررات ملی ساختمان را به راحتی تامین نموده و با حل کردن مباحث اقتصادی در حین داشتن خواص ارتقاء یافته تر نسبت به مصالح مشابه، جایگزین بسیار مناسبی برای آجر و سفال خواهد بود و قابلیت صادرات به کشورهای همجوار را خواهد داشت.
ماده اصلی بلوکهای سبکدانه، دانه صنعتی پرلیت است. پرلیت منبسط که به اختصار پرلیت گفته می شود، هشتمین ماده (عایق) دانه ای سبک در دنیا است که معمولا از سنگ طبیعی آتشفشانی منبسط شده در اثر حرارت ساخته می شود تا تشکیل ساختار سلولی دهد. پرلیت نوعی سنگ سیلیکونی حاصل از گدازه آتشفشان است که طی سوابق به دست آمده از قرن سوم پیش از میلاد شناخته شده و با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود در سال 1940 در آمریکا و در سال 1946 در اروپا مورد بهره برداری قرار گرفته است. امروزه پرلیت در صنایع مختلف از جمله: ساختمان، نفت، پتروشیمی، نساجی، فیلتراسیون، نظامی، کشاورزی و … کاربرد های فراوانی دارد.
سنگ پرلیت را نخست خرد و سپس دانه بندی می نمایند. پرلیت دانه بندی شده ابتدا به بخش پیش گرم و از آنجا به داخل کوره هدایت می گردد. دمای داخل کوره میان 100 تا 700 درجه سانتیگراد و بر پایه ترکیب شیمیایی و میزان آب موجود در پرلیت تنظیم می شود. پرلیت در داخل کوره منبسط و به کمک جریان هوا به طرف بالا رسانده می شود. مواد زاید به طرف پایین کوره سقوط می کنند.
سیمان ، دانه صنعتی (پرلیت) ، پوکه کرپ ، میکروسیلیکا ، الیاف پلی پروپیلن ، آب و افزودنی های دیگر.
بلوک های سبک به دو دسته بتن گازی و بتن سبکدانه تقسیم می شود که بلوک لیپر جزء بتن های سبکدانه و بلوک های Aac , clc و هبلکس جزء بتن گازی می باشند. جذب آب بلوکهای سبکدانه مناسبتر از بلوک های بتن گازی بوده، به این صورت که بلوک های بتن گازی به دلیل دارا بودن ذات تشنگی بلوک قبل از اجرا نیاز به زنجاب شدن کامل (غوطه وری به مدت حداقل 2 ساعت) دارند که در بلوک های سبکدانه نیاز به این عمل نیست. در نتیجه در بلوک های لیپر ترک ناشی از خشک شدن آب پلاستر دیده نمی شود. بلوک های لیپر بر خلاف بلوک های بتن گازی نیاز به چسب مخصوص نداشته و با هر ملات ماسه سیمان قابل اجرا هستند. به علت هم جنس بودن ملات و دیوار ساخته شده با بلوک لیپر ترک های حاصل از اختلاف ضریب انبساط بین ملات و دیوار که به آن شیرینکیج گفته می شود دیده نمی شود و همچنین به دلیل خلل و فرج بلوک های سبک لیپر چسبندگی لایه آستر نازک کاری بیشتر و همچنین سیمان کاری نما برای اجرای نمای سنگ مناسب تر می باشد.
مزایای کلی مصالح سبک پرلیتی
Kg/m3 1000 – 700 (مطابق رده 2 استاندارد ملی و تائیدیه فنی شماره 4317 مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)
Kg/cm2 28 (مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 7782)
(طبق آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)
(طبق آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)
از 51 الی 55 دسی بل (طبق آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)
028/0 درصد (طبق آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)
Kg/m3 190 (مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 7782)
بیش از 180 دقیقه در دمای 1200 درجه سانتی گراد (طبق آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی)