بلوک هبلکس ( AAC ) که با نامهای ACC و ALC و سیپورکس و … نیز شناخته میشود، یک بلوک ساختمانی سبک و پیشساخته میباشد که خواصی مانند عایق بودن در برابر سرما و گرما و الکتریسیته و مقاوم در برابر آتش و حشرات را دارا میباشد.
هبلکس مخلوطی است از سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم که در حرارت 190 درجه سانتیگراد و فشار ۱۲ اتمسفر در اتوکلاو پخته و به قطعات مورد نیاز ساختمانی بریده میشود. هبلکس عمدتاً به عنوان دیوار خارجی غیر باربر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد تا از تبادل حرارتی با فضای خارج جلوگیری کند. البته نوع بار این بلوک نیز وجود دارد.
فرآیند ۱۲ ساعته پخت در اتوکلاو در دمای حدود ۱۹۰ درجه و فشار ۱۲ بار، باعث انجام جمع شدگیهای کوتاهمدت و بلندمدت بتن میشود. طی این فرآیند، سیلیکات کلسیم هیدراته شده و به توبورمورایت تبدیل میشود و در نتیجه خواص ثابت میماند و جمعشدگی ناشی از خشک شدن کاهش مییابد. یکی از تفاوتهای عمده بین این محصول و بتن کفی همین ویژگی است که از جداشدن پلاستر از بلوک ها جلوگیری مینماید. تفاوت دیگر ابعاد دقیق تر و وزن کمتر بلوک AAC است.
بلوکهای پرین مطابق با استاندارد اروپایی که به شرح زیر میباشد، تولید میگردد. طول 60، ارتفاع 25 و ضخامت بسته به سفارش مشتری از 5/7 سانتیمتر تا 5/37 سانتیمتر میباشد. البته تولید در سفارشهای خاص مثلا ارتفاع 20 و 50 و حتی یک متر هم تولید میشود.
این محصول مطابق با استاندارد ۸۵۹۳ موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تولید میشود و استانداردهای مرتبط زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
از مهمترین خصوصیات بتن هوادار اتوکلاو شده، جرم حجمی آن میباشد که اکثر خواص فیزیکی بتن به آن بستگی دارد. جرم حجمی محصول تولیدی بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
مقاومت فشاری بتن هوادار اتوکلاو شده بین ۲ تا ۷ مگا پاسکال میباشد که با نمونههای مکعبی ۱۰ سانتیمتری اندازه گیری میگردد. با توجه به عملآوری در اتوکلاو تحت فشار و بخار، محصول در پایان فرآیند به مقاومت نهایی خود میرسد و پس از آن نیازی به عمل آوری خاصی نیست.
ضریب جمعشدگی پس از خشکشدگی بلوکهای هبلکس به میزان 02/0 درصد بوده که نسبتآ کم است. کم بودن جمعشدگی ناشی از خشک شدن به دلیل فرآیند پخت در اتوکلاو در دمای حدود ۱۹۰ درجه و فشار ۱۲ بار به مدت ۱۲ ساعت است که باعث انجام جمعشدگیهای کوتاهمدت و بلندمدت بتن میشود. طی این فرآیند سیلیکات کلسیم هیدراته میشود و در نتیجه خواص ثابت میماند. یکی از تفاوتهای عمده بین این محصول و بتن کفی در همین مورد است که از نشست و جداشدن پلاستر و نازک کاری از بلوکها جلوگیری مینماید.
بلوکهای هبلکس با توجه به ساختار هوادار آن جزء بلوکهای عایق صوت میباشند که با توجه به ابعاد آن بین ۴۵ الی ۵۵ دسیبل در برابر صوت عایق میباشند.
تغییر شکل عضو تحت اثر بار با گذشت زمان را خزش میگویند. در شرایط معمولی تحت بار سرویس مقدار خزش بتن هوادار اتوکلاو شده مشابه بتن معمولی است.
مقاومت در برابر آتش بر مبنای تعداد ساعتی که عضو میتواند آتش استاندارد را تحمل کند، بیان میگردد و به آن درجه آتشپادی عضو گفته میشود. بتن هوادار اتوکلاو شده از عملکرد مناسبی در برابر آتش برخوردار است. یکی از دلایل اصلی عملکرد مناسب در مواجهه با آتش، مقاومت بالای محصول در برابر انتقال حرارت است.
آب موجود در ساختار کریستالی این بتن اثر مثبتی در انتقال حرارت دارد و همچنین بافت متخلخل آن، امکان خروج بخار آب از بتن را، بدون ایجاد صدمه و پکیدن سطح فراهم میآورد.
در مورد بلوکهای AAC بر اساس آزمایشهای انجام شده در کشور انگلستان، دیوار غیر باربر به ضخامت ۱۰ سانتیمتر دارای درجه آتشپادی ۴ ساعت و دیوار باربر با این ضخامت دارای درجه آتشپادی ۲ ساعت دربرابر آتش استاندارد است. به همین دلیل برای کانالهای انتقال حرارت نیز قابل استفاده است.
بلوک هبلکس نیز به مانند تمامی مصالح دیگر مزایا و معایبی دارد که در زیر به مزایا و معایب بلوک هبلکس هر کدام جداگانه اشاره میشود.
ساختمانهایی که با هبلکس ساخته شدهاند، به خوبی در هنگام آتشسوزی جان دیگر اعضای ساختمان را حفظ میکنند. نه تنها خسارت جانی را به کمترین میزان ممکن میرساند، بلکه خسارت مادی را نیز بسیار پایین میآورد. وقتی در یک اتاق یا ساختمان که با هبلکس ساخته شده است، آتش سوزی رخ بدهد، در صورت محصور کردن اتاق، آتشسوزی و گرما به دیگر اتاقها منتقل نمیشود و با فرار از آن اتاق میتوان جان خود را نیز نجات داد. خاموش کردن یک اتاق برای آتش نشانی کار بسیار سادهتری است تا خاموش کردن یک ساختمان بلند؛ در نتیجه به محض آتش سوزی در ساختمان هبلکس، باید درهای اتاق مشتعل شده را بست و به سرعت با آتش نشانی تماس گرفت. میزان عایق بودن دیوارهای هبلکس به حدی است که گرمای منتقل شده به اتاق کناری به حدی نمیرسد که حتی یک کاغذ آتش بگیرد. بنابراین استفاده از دیوارهای هبلکس برای کتابخانهها امری حیاتی به حساب میآید؛ زیرا در این صورت کتابهای نفیس و گران قیمت در مخزنی که از هبلکس ساخته شده اند برای همیشه محفوظ خواهند ماند).
– افزایش سرعت آمادهسازی در قیاس با ملات (برای آمادهسازی تنها نیاز به مخلوط کردن با آب میباشد).
– حذف خطاهای انسانی در تهیه و آمادهسازی ملات (چسب بلوک پرین در خط تولید مدرن و اتوماتیک کارخانه مطابق با فرمول از پیش تعریف شده توزین، مخلوط و بسته بندی میگردد).
– کاهش مصرف چسب: ضخامت 2-3 میلیمتر چسب بلوک پرین برای هر رج کافی است.
– عدم دور ریز چسب: عمر کارایی چسب آماده شده حداقل 2 و حداکثر10 ساعت می باشد.
– چسبندگی بالا: خواص چسبندگی، چسب بلوک پرین با داشتن افزودنیهای پلیمری بهبود داده شده است.
– جلوگیری از هدر رفت انرژی: استفاده از چسب با ضخامت 2-3 میلیمتر عملا دیواری یکپارچه و بدون درز ایجاد کرده که منجر به حذف پل حرارتی در دیوار میگردد.